
 

 
 
3/18 Eagle Wing 
Temple Quay House 
2 The Square 
Bristol, BS1 6PN 

Customer Services: 
e-mail: 

0303 444 5000 
enquiries@infrastructure.gsi.gov.uk 

 
 
Mark Isherwood AM 
Welsh Conservative Member for North 
Wales 
National Assembly for Wales 
Cardiff Bay 
Cardiff 
 CF99 1NA 
 

 

Our Ref: EN010055 

Date: 12 September 2013 
 

 
Dear Mr Isherwood, 
 
Wrexham Energy Centre project by Wrexham Power Limited. 
 
Thank you for your letter and enclosures of 28 August 2013 regarding the 
granting of authorisation for access under Section 53 of the Planning Act 2008 
(as amended).  I note the concerns of the landowners that are detailed in your 
letter and I reply to each of the questions below.  
 
1.   What consideration was given to the fact that the landowners had acted in 

the reasonable belief that Section 53 could only be used as a “last resort” 
at the time of their own decisions? 

 
The information taken into account by the Secretary of State is described 
in the authorisations and recommendation reports which are available on 
the Planning Inspectorate's website from the link below:  
 
http://infrastructure.planningportal.gov.uk/projects/wales/wrexham-
energy-centre/?ipcsection=folder.  
 
As there are a number of documents on this website relating to a number 
of requests, I enclose an example of an authorisation and recommendation 
report.  Each recommendation report summarises the written responses 
received at each point up to the determination of the authorisations.  As 
summarised in the recommendation reports (see section headed ‘Efforts to 
agree voluntary access’) the affected landowners had either already stated 
that they were not willing to agree access under any circumstances or had 
initially permitted access but then subsequently withdrawn that 
permission.  The objections to access appeared, on the basis of the 
information before the Planning Inspectorate, to be ‘in principle’ objections 
to Wrexham Power’s development proposals with little or no scope for 
further negotiations between the parties.  As an example, the attached 

www.planningportal.gov.uk/infrastructure 1 

http://infrastructure.planningportal.gov.uk/projects/wales/wrexham-energy-centre/?ipcsection=folder
http://infrastructure.planningportal.gov.uk/projects/wales/wrexham-energy-centre/?ipcsection=folder


recommendation report records that the landowner advised in a phone call 
of 18 February 2013 that access would not be granted under any 
circumstances (see under headed ‘Efforts to agree voluntary access’).  
This information was drawn from the information in Wrexham Power Ltd’s 
Section 53 application.  The landowners were provided with a copy of the 
application and asked to provide comment to the Planning Inspectorate.  
The comments received did not contradict the applicant’s version of events 
in this respect.     
 
In this context, the change to the guidance in terms of the matter of ‘last 
resort’ did not appear to affect the position because it seemed clear that 
the only way that the developer could obtain access was by way of a 
request under Section 53.  To all intents and purposes the request was 
made as a last resort.  

 
2.   Is a last resort the step that follows an initial offer? 
   

  As stated above, the grounds for objection appeared, on the basis of the      
information before the Planning Inspectorate, to be ‘in principle’ objections 
to the project.  The comments on the Section 53 application from the 
landowners’ representative did not suggest that the landowner’s refusal of 
access was anything other than unequivocal or that there were specific 
concerns related to the impacts of the surveys or incomplete negotiations 
about the payment of landowners’ expenses that would be resolved 
through further discussions between the parties. The decision was made 
on the basis of those reports. 

  
3.  Would it appear necessary or reasonable for a land owner to receive a 

comparable level of information to that provided for similar projects such 
as the Legacy to Oswestry project? 

 
The requirement for an applicant to undertake consultation under Section 
42 of the Planning Act 2008 before submitting a Section 53 application 
was removed by the Localism Act 2011 with effect from 1 April 2012.   

 
Authorisations for access under Section 53 of the Planning Act may be 
given for proposed applications for an order granting development 
consent, where access is required to comply with the requirements of EC 
Directives 85/337/EEC and 92/43/EC if the Secretary of State is satisfied 
that the proposed applicant is considering a distinct project of real 
substance genuinely requiring entry onto the land.  The Department for 
Communities and Local Government ‘Infrastructure Planning (Fees) 
Regulations 2010 Guidance states that ‘Applicants are expected to act 
reasonably, first seeking to obtain relevant information or permission to 
access land directly before seeking authorisation under these provisions.  
Specifically, applicants should only submit requests for those aspects of 
information, or access to parcels of land, where they consider they have 
been unreasonably refused that information or access’.  On the basis of 
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the information provided by the landowners and Wrexham Power Ltd, the 
Secretary of State was satisfied that these tests had been met for the 
purposes of an authorisation under Section 53 of the Planning Act.  
Wrexham Power Ltd will have to undertake a detailed consultation under 
Section 42 of the Act before submitting an application for development 
consent.  The consequence of that consultation with statutory 
requirements will be a material factor in the decision whether to accept 
such an application. 

 
4. Who made the decision to remove the “last resort” test and was this 

intended? 
 

As stated in the email to Mr Whitby, DCLG revised the document 
‘Infrastructure Planning (Fees) 2010 Guidance as part of their ongoing 
review of planning guidance, following a public consultation.  DCLG have 
advised us that the removal of the reference to the applications being a 
matter of last resort was carried out in response for requests from 
consultees to align the guidance more closely with the relevant legislation.   
As DCLG are the authors of this guidance you may wish to pursue any 
further queries with them. 

 
5. When the Guidance on Fees was revised in June, should the Planning 

Inspectorate have informed all parties, giving them an opportunity to 
review their position? 

   
The Planning Inspectorate was aware, having already been contacted by 
the landowners’ representative, that the landowners had access to 
professional advice on this matter.  Given the ‘in principle’ position of the 
landowners to the question of access to land, it was not considered that 
the change to guidance altered the ‘in principle’ decision on whether to 
grant access. 

 
I trust that the information is of assistance.  Please do not hesitate to contact 
me should you have any further questions.  
 
Yours sincerely 
 
Mark Southgate 
 
Director of Major Applications and Plans 
 

Advice may be given about applying for an order granting development consent or making representations about an 
application (or a proposed application). This communication does not however constitute legal advice upon which you can 
rely and you should obtain your own legal advice and professional advice as required. 
 
A record of the advice which is provided will be recorded on the Planning Inspectorate website together with the name of the 
person or organisation who asked for the advice. The privacy of any other personal information will be protected in 
accordance with our Information Charter which you should view before sending information to the Planning Inspectorate. 
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